joi, 25 iunie 2009

Cum ar fi...?


As vrea sa fiu apa…da! Apa este pura, curata, limpede, puternica...este insusi izvorul vietii.
Si de ce nu ... DUNAREA ?!-Donau (in limba germana), Dunaj (în
limba slovacă), Duna în (limba maghiară), Dunav (în limba sârbocroată), Дунав/Dunav; Дунав (în limba bulgară), Дунай –(Dunai-în limba ucraineană). De asemenea si celelalte popoare au vrut sa ii dea o denumire aparte, astfel ca englezii si francezii ii spun Danube, iar turcii Tuna.
Intotdeauna mi-am dorit sa vizitez diverse tari, sa cunosc culturi diferite si sa aflu secretele fascinante ale altor popoare. Daca as fi acest al doilea fluviu din Europa as putea sa vizitez 10 tari, 10 taramuri fermecate, care mai de care mai frumoase:
Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, România, Ucraina, Serbia. Trecand prin capitalele acestora as invata sa spun Tschüß, Mennyire sau Pozdrav.
Da, as vrea sa strabat tarmurile tuturor acestor tari, dar mai presus de toate mi-as dori sa fiu Dunarea pentru a strabate o parte din Romania, pentru ca 29,9% din bazinul acestui fluviu se regaseste pe teritoriul tarii noastre.
Da! As vrea sa fiu acest fluviu-Danubius-dupa vechea denumire latina, mi-ar placea sa ascult cantecele de pe vasele de croaziera, sa pastrez secretele indragostitilor ce se saruta pe mal si sa duc cu mine o parte din istoria fiecarui coltisor de tara. As putea sa admir peisaje mirobolante, dar as putea sa ofer si eu minunatii naturale cel mai concludent exemplu fiind Delta... Si in final as putea sa ma contopesc, sa ma daruiesc cu totul Marii Negre.
Dar cum nu ma pot transforma, ma multumesc sa celebrez doar Ziua Internationala a Dunarii, 29 iunie, si sa particip la seminariile si concursurile organizate cu acesta ocazie in Municipiul Oltenita, acest mic port la Dunare. Asa ca ne intalnim incepand de maine in port, ca sa participam la curatirea zonei portuare a Oltenitei sau in parc, pentru a desena pe asfalt ;)
P.S. Eu inca mai sper...daca nu acum, macar intr-o viata viitoare!:D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu